Trenutno pregledavate Svečano otvorenje Centra za posjetitelje Požeška kuća

Svečano otvorenje Centra za posjetitelje Požeška kuća

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

Svečano otvorenje Centra održat će se u petak, 11. studenog, dok će vrata za javnost Centar otvoriti u utorak, 15. studenog, od 10 sati, prema radnom vremenu.

O Centru

Centar obuhvaća stalni izložbeni prostor, multifunkcionalni izložbeni prostor i info-pult te suvenirnicu, a osmišljen je kao prostor od dvije cjeline, prizemlja i podruma.

Centar za posjetitelje početna je točka turističkog obilaska grada gdje posjetitelj saznaje sve bitne informacije o gradu, upoznaje povijest i kulturu grada, a iz Centra se dalje usmjerava u druge kulturne ustanove grada.

Prizemlje Centra sastoji se od nekoliko cjelina kojima je centralna točka multimedijska instalacija koja će se pokrenuti ulaznicom.

> Cjelina Istraži zlatnu dolinu kronološki prepričava povijest grada s istaknutim događajima koji su kroz povijest mijenjali grad. Posjetitelj u ovoj cjelini može isprobati vožnju na pijanom biciklu te na zanimljiv način proći kroz prirodna bogatstva požeškog kraja.

> Druga cjelina otkriva sve pojedinosti o fra Luki Ibrišimoviću te o njegovoj organizaciji oslobođenja Požege od Osmanlija. U ovoj cjelini posjetitelj može testirati svoje znanje u kvizu o Požegi.

> Treća cjelina prizemlja Centra govori o barunu Trenku, njegovom neobičnom životu i pothvatima koji su ga učinili slavnim, a posjetitelj se može okušati u izravnom dvoboju s barunom.

Podrum Centra govori o prepoznatljivim elementima požeškog identiteta – a to su vino i čokolada. Posjetitelj će u podrumu čuti više o požeškom vinarstvu, tvornici Zvečevo te će kroz tradicionalna požeška jela projekta Muzej u loncu (uz recepte) upoznati kulturu života Požežana. U podrumu će, poput cjeline o fra Luki, posjetitelj odigrati kviz o čokoladi, a potom i složiti svoju slasticu. Priču o životu Požežana zaokružit će ljubavne priče znamenitih Požežana.

Centar za posjetitelje Požeška kuća radit će od utorka do subote u sljedećem radnom vremenu: od utorka do petka Centar će raditi od 10 do 15 sati, a subotom će Centar raditi od 10 do 13 sati.

Više o suvenirima, ulaznicama, ali i samom Centru pronađi na našoj web-stranici!