Trenutno pregledavate Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano otvoren

Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano otvoren

  • Vrijeme čitanja:13 min. čitanja

Otvorena je Požeška kuća, Centar za posjetitelje koji će građanima i gostima pobliže prikazati Požegu, njezinu povijest, ali i život Požežana. Požeška kuća predstavlja novi tip turističke ponude koji podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine. Cilj je objediniti sve što grad može ponuditi od kulturnih znamenitosti, lokalnih proizvoda, vinskih podruma i ugostiteljskih objekata kako bi postao nezaobilazna turistička destinacija te kako bi stvorili preduvjete i omogućili razvoj postojećih neiskorištenih potencijala, potaknuli samozapošljavanje stanovništva u turističkom sektoru te podržali razvoj ruralnih područja.

U projekt izgradnje Centra za posjetitelje Požeška kuća uključeni su Grad Požega, Ministarstvo turizma i sporta te u sklopu projekta Požeške bolte Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt se financirao kroz nekoliko faza počevši od 2014. godine. Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra iznosi preko 4,500.000,00 kn od kojih je Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 32%, Grad Požega sufinancirao je 38% ukupnog iznosa te se kroz projekt Požeške bolte financiralo 30% ukupnog iznosa. U sklopu projekta Požeške bolte sredstva sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj te Grad Požega, uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinanciralo 50% iznosa Grada Požege iz projekta Požeške bolte.

Otvorenju su prisustvovali Ana Tišma Hajdarević, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te gospođa Mirella Benedicti Staraj, voditeljica Odjela za korištenje sredstava Fonda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma i sporta, županica Antonija Jozić, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić te mnogi drugi uzvanici.

– Uvijek postoji ono pitanje – koliko vrijedi skriveno blago? Teško je na njega odgovoriti, a pogotovo kada se odnosi na blago koje je povijesna i kulturna baština nekog grada. Ako je skriveno, naravno da vrijedi, ali mi u tome ne uživamo. Zato u Požegi, koja doista ima izuzetno bogatu povijest i koja je izuzetno bogata upravo tim povijesnim i kulturnim blagom, je ovakav projekt nešto od izuzetne vrijednosti. Nakon završetka projekta Gradske knjižnice, ovoga projekta Požeške bolte, a nadamo se uskoro i povijesnog arhiva – Požega zapravo dobiva uvjete da svoje kulturno povijesno blago izloži, da ne bude više skriveno. U tome je Požeška kuća zamišljena, ja to tako čitam, iako u početcima ovog projekta nisam sudjelovao. U tome je posebna važnost projekta, jer ovdje kreće prezentacija Požege kao starog, povijesno značajnog i kulturnom baštinom bogatog grada. Nadam se da će to tako i biti, da ćemo ostatak projekta završiti, te da ćemo ovdje još dugo godina biti i otkrivati to blago građanima i posjetiteljima. – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

– Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati ovom događaju važnom za grad Požegu, ali ne samo za grad već i sigurno za cijelu Požeško-slavonsku županiju, koja se u nekim vremenima iza nas počela otkrivati posjetiteljima. Počela se otkrivati turistima jer uistinu je jedno neistraženo područje, neiscrpne inspiracije za sve ljude koji ovdje dolaze. Tako u tome kontekstu, vjerujem da će Požeška kuća postati inspiracija, ne samo Požežankama i Požežanima, već i svim onim ljudima dobre volje koji posjećuju našu županiju.- poručila je županica Antonija Jozić.

U ime Gradskog muzeja Požega kojemu je Centar za posjetitelje dan na upravljanje, obratila se njegova ravnateljica Lidija Španiček.

– Iako su turizam i muzej uvijek bili bliski, oni se nikad nisu ovako kao ovdje u Požegi napokon spojili, i to zahvaljujući Gradu, ali i onima koji su ih osmislili – kustosima, djelatnicima turizma, digitalnim i dizajnerskim stručnjacima. Ovdje u ovoj Požeškoj kući tek počinje priča za svakog posjetitelja, jer cijeli naš grad je jedan veliki muzej. Ne samo kulturno-povijesne baštine, tradicije, nego i prirodne baštine. Dočekat će vas ovdje naš voditelj Matej Peharda, povjesničar, a ponekad i naši kustosi koji će vas rado sa svim svojim raznovrsnim projektima voditi u neke dalje svjetove, otvarajući ne samo granice zidova, već i granice turizma. Pozivamo Vas, dođite u Požešku kuću, a onda se uputite na najzanimljivija kulturna i prirodna odredišta koje vam može otkriti naš grad Požega. – rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček.

Gvardijan franjevačkog samostana u Požegi Darko Sudarić blagoslovio je novootvoreni Centar. U glazbenom dijelu današnjeg otvorenja sudjelovali su učenici i profesori Glazbene škole Požega: Mia Raguž, Staša Kukić, Petar Majbaun, Patrik Karačić, Karlo Tkalčec, Lovro Tkalčec, nastavnica Marija Ticl, Nikola Vilus, Matej Rakitić, nastavnik Dominik Škrabal, Matija Katušić, Monika Mijoković, Laura Vincer, nastavnik Ivan Luladžić.

Izvor: pozega.hr