Trenutno pregledavate Održano predavanje u sklopu Dana europske baštine

Održano predavanje u sklopu Dana europske baštine

  • Vrijeme čitanja:5 min. čitanja

Povodom obilježavanja Dana europske baštine 2023. i 160. obljetnice rođenja Dragutina Lermana u podrumskim prostorima Požeške kuće u ponedjeljak, 28. kolovoza u 18 sati održano je predavanje “Život i baština Dragutina Lermana”.

U organizaciji Udruge vinogradara, vinara i voćara “Stjepan Koydl” i tvrtke Asesor održano je predavanje na temu života i ostavštine Dragutina Lermana te njegov značaj na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj, odnosno svjetskoj razini.

Uvodnu točku imali su puhači Gradske glazbe Trenkovi panduri koji su prigodnim glazbenim programom započeli cijeli susret. Organizatori predavanja, predsjednik Udruge “Stjepan Koydl” Antun Herceg te doktorica znanosti Rahela Jurković (Asesor) prigodnim riječima obratili su se gostima te najavili predavanje.

Arhivist Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, Odjela u Požegi, Zdeslav Španiček održao je vrlo zanimljivo predavanje o životu i značaju Dragutina Lermana. Uvodno je pružen kontekst razvoja europskih zemalja u razdoblju industrijalizacije te kolonijalne podjele afričkog kontinenta što je uvelike povezano s Lermanovim afričkim avanturama. Gosti su imali prilike čuti i o Lermanovim putovanjima i istraživanjima Afrike odakle je i u Hrvatsku donio značajne predmete o kulturi koja je živjela u Kongu, a osim toga ostavio je značajna djela povezana s istraživanjima Afrike: Listovi iz Afrike, Novi listovi iz Afrike, Afrički dnevnik i drugi.

Predavanje su svojim prisustvom podržali i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić te zamjenik županice Ferdinand Troha.

Nakon predavanja održan je prigodni domjenak za goste u organizaciji Udruge “Stjepan Koydl”.