Trenutno pregledavate Zbirka “Mirisi djetinjstva” predstavljena u Požeškoj kući

Zbirka “Mirisi djetinjstva” predstavljena u Požeškoj kući

  • Vrijeme čitanja:5 min. čitanja

U petak, 27. listopada, u 18 sati u Požeškoj kući održana je promocija zbirke pjesama “Mirisi djetinjstva” autorice Đurđe Crnković u organizaciji Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”.

U prostoru Požeške kuće u večernjim je satima predstavljena zbirka pjesama Đurđe Crnković „Mirisi djetinjstva“, članice Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”. Obraćajući se sudionicima promocije, tajnica Udruge Melita Grgić najavila je druženje uz poeziju, glazbu i vino.

-Iz naslova zbirke možemo otkriti da je autorica svoje stihove posvetila životu od najranije mladosti, a to su trenuci koji nam se najčešće i najduže urezuju u memoriju. Đurđa je rođena u Požegi, gdje i danas živi kao umirovljenica, a zna kazati da ni za što nije kasno pa tako ni za pisanje i slikanje – naglasila je tajnica te napomenula kako je Đurđa i likovno talentirana osoba.

O poeziji autorice i tematskoj strukturi njene prve zbirke pjesama govorio je Ivan Abibović, umirovljeni učitelj hrvatskog jezika i povijesti i član Udruge.-U ovoj zbirci je 78 ljubavnih, obiteljskih, zavičajnih, misaonih, duhovnih i domoljubnih pjesama, a najintimnije su ljubavne, s najdubljom osjećajnošću koja se doživi osjetilima oka, sluha, mirisa i opipa- istaknuo je I. Abibović te je kazivao pojedine stihove iz zbirke. Napomenuo je kako knjiga sadrži, osim pjesama, i tri prozna uratka.

O slikarskim radovima Đurđe Crnković osvrnula se požeška slikarica i svestrana umjetnica Ljubica Josipović koja je autoricu knjige podučavala slikarskom umijeću. -Rado sam joj pomagala jer je htjela sve više i više učiti i napredovati, a njen napredak je očit, što se vidi na slikama koje je naslikala u zadnje vrijeme. Prihvaćala je sve na što sam joj ukazivala, a njeni su motivi krajolici s jezerima, rijekama, proljeće u cvatu, mrtva priroda, cvijeće. Želim joj i dalje puno lijepih slika i pjesma – poručila je Lj. Josipović.

Stihove pjesama iz zbirke „Mirisi djetinjstva“ čitali su tijekom večeri članovi Udruge Mira Šulc, Dragutin Kepić, Kata Tutić, Ljubica Josipović, Davor Zakšek, Verica Sinjaković, Slavica Šperanda, Rajka Radoš i Željka Rezo. Izabranim stihovima drugih pjesnika, s temama o djetinjstvu, jeseni, grožđu, vinu i tamburi, pridružio im se nadahnutom izvedbom poznati vinar i ljubitelj poezije Marinko Markota iz Pleternice.

Naposljetku je o svojoj poeziji govorila autorica Đurđa Crnković, zahvalivši sudionicima promocije na dolasku te svima koji su joj pomogli da zbirka ugleda svjetlo dana.

-Cijela moja obitelj je u tome sudjelovala, a posebno zahvaljujem izvođačima, urednicima te obitelji Toromanović-poručila je pjesnikinja te je emotivno recitirala stihove iz nekoliko svojih pjesama, među kojima i jednu napisanu ikavicom.

U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada operna pjevačica Ema Letić iz Požege, koja je svojim raskošnim glasom bila nagrađena dugotrajnim pljeskom nazočnih sudionika pjesničke večeri.

Izvor: pozega.eu / Ivica Tomić

Više fotografija na poveznici.