Trenutno pregledavate Godinu dana od otvorenja – Požeška kuća u brojkama

Godinu dana od otvorenja – Požeška kuća u brojkama

  • Vrijeme čitanja:4 min. čitanja

Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano je otvoren 11. studenog prošle godine. Kao odjel Gradskog muzeja Požega, Centar je idejno zamišljen kao početna točka upoznavanja s kulturnim sadržajima grada što su Požežanke i Požežani, ali i gosti Požege prepoznali. Centar je od studenog 2022. do danas posjetilo gotovo 5000 posjetitelja.

Budući da se radi o centru čija je djelatnost uslužna, najbolji pokazatelj su brojke posjeta Centru s obzirom na to da u Centar dolaze „jedinstveni“ posjetitelji. To znači da, osim u organiziranim događajima u sklopu udruga ispred Grada Požege, Centar posjeti veliki broj različitih ljudi, različitih dobnih skupina i iz različitih krajeva. Požeška kuća osim uslužne djelatnosti pruža i prodajnu djelatnost, odnosno u sklopu Centra je i suvenirnica koja se odlično uklapa i zaokružuje turističku ponudu kulturnih sadržaja na jednom mjestu što su posjetitelji i sami doživjeli. Ponuda suvenira kontinuirano se osvježava i prati trendove i potrebe kupaca.

U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar je ubilježio brojku od približno 5 000 posjeta, odnosno prosječna mjesečna posjećenost bila je oko 400 posjetitelja. 47 % posjetitelja u tom razdoblju bili su odrasli, 39 % djeca (do 18 godina) te 14 % posjetitelja su umirovljenici/studenti/osobe s invaliditetom. Ponajviše se u proteklom razdoblju ističu ožujak i kolovoz/rujan kao mjeseci u kojima se obilježavaju dvije najvažnije manifestacije za Grad Požegu, a to su Dan grada (Grgurevo) i festival Zlatne žice Slavonije u kojima je Centar aktivno sudjelovao.

Ukupno je najavljeno i ostvareno 130 grupnih posjeta koji su uključivali ponajprije osnovne i srednje škole, a zatim i fakultete, turističke agencije, udruge te televizijske kuće.

Od istaknutih događaja, svakako treba naglasiti manifestaciju „Muzejska noć 2023.“ koja je uključivala besplatni obilazak Centra i upoznavanje sadržaja za građane, zatim organizacija literarnih susreta osnovnih škola s područja Grada povodom obilježavanja stote obljetnice rođenja Matka Peića. U sklopu obilježavanja Grgureva, odnosno Dana grada Požege, 12. ožujka organiziran je Dan otvorenih vrata Centra gdje su se posjetitelji iz svih krajeva mogli upoznati sa sadržajem Centra. U svibnju je obilježen Međunarodni dan muzeja u podrumu Požeške kuće predavanjem u sklopu ovogodišnje teme „Muzeji, održivost, dobrobit“. Centar je u sklopu organizacije festivala Zlatne žice Slavonije predstavljao info/press Centar za sve sudionike festivala, ali i posjetitelje Požege koji su u tri dana festivala imali priliku upoznati se s Centrom.

Centar kroz razne oblike vanjske suradnje potiče vidljivost, ostvarene su suradnje sa svim kulturnim ustanovama Grada Požege, Turističkom zajednicom Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Fakultetom turizma i ruralnog razvoja, udrugama koje djeluju na području Grada Požege, ugostiteljskim objektima, ali i mnogim drugim činiteljima turističke ponude Požege i Požeštine.

Slijedi dovršetak radova na rekonstrukciji Gradskog muzeja Požega te će se Požeška kuća kao odjel Muzeja u razdoblju koje dolazi zasigurno učvrstiti u širokoj ponudi kulturnih sadržaja za Požežane, ali i sve posjetitelje Požege i Požeštine. Budući da Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Požeška kuća građanima Požege, ali i gostima pružila dodatnu vrijednost.