Trenutno pregledavate Gastro suveniri Obrtničke škole osvojili zlato i srebro na međunarodnom natjecanju

Gastro suveniri Obrtničke škole osvojili zlato i srebro na međunarodnom natjecanju

  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja

Učenici Obrtničke škole Požega – smjer turističko-hotelijerski komercijalist osvojili su zlato i srebro na  Međunarodnom natjecanju „Več znanja za več turizma“ koje su organizirala Turistička zajednica Slovenije i Ministarstvo obrazovanja Slovenije u sklopu Međunarodnog sajma turizma i gastronomije Alpe Adria u Ljubljani od 31.1.2024. – 3.2.2024.

Zadatak natjecanja bio je osmisliti novi gastro suvenir. Nakon istraživanja postojeće gastronomske ponude, a u suradnji s Gradskim muzejem Požega, kroz projekt „Muzej u loncu“, učenici su osmislili gastronomski suvenir pod nazivom „Vinski zalogaji“ koji se sastoji od tri proizvoda – Požeški kitnkez, Pandurovi krekeri i čokoladne praline s vinom – Vinice.

U potrazi za zaboravljenim jelima požeških gastro priča tijekom stručne edukacije u  Gradskom muzeju Požega, otkrili smo davno zaboravljenu poslasticu iz „Muzeja u loncu“ – kitnkez. Kitnikez je bio omiljen slatkiš na dvoru Marije Terezije, a danas je skoro zaboravljen. Eksperimentirajući s recepturama odlučili smo napraviti novu verziju kitnkeza – Požeški kitnkez s vinom. Rečenica baruna Trenka “Nikad nisam dodavao vodu u vino, ali sam vino dodavao u sve”, inspirirala nas je na proizvodnju jedinstvenih Pandurovih krekera. Spajanjem ljubavi Marije Terezije prema čokoladi i baruna Trenka prema vinu, stvorili smo Vinice – čokoladne vinske praline u koje će se zaljubiti svaki ljubitelj vina i čokolade.

Spajanjem ova tri gastro proizvoda došlo je do poklon paketa Vinski zalogaji koji su predstavljeni na međunarodnom natjecanju gdje su izazvali veliku pozornost posjetitelja, stručnog žirija i predstavnika turističkih zajednica Hrvatske koji su prepoznali potencijal naših proizvoda.

Na natjecanju su sudjelovali učenici završnog razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist Obrtničke škole Požega – Lana Adžaga, Ines Đogolović, Lara Katušić, Ana Zelenika, Petar Vrgoč, Leon Drašković i Filip Baltić. Učenike su pripremile prof. Marijana Levar i Helena Bunjevac-Grahovac.

Više o projektu možete vidjeli na našoj mrežnoj stranici: https://vino-u-zalogaju.webnode.page/

Izvor: Obrtnička škola Požega