Trenutno pregledavate Više od 1000 posjetitelja u sklopu obilježavanja Grgureva u Požeškoj kući

Više od 1000 posjetitelja u sklopu obilježavanja Grgureva u Požeškoj kući

  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja

Centar za posjetitelje Požeška kuća, u slavljeničkom tjednu za Grad Požegu, kroz Dan otvorenih vrata Centra obilježio je Dan grada Požege. Glavni događaj bio je 12. ožujka, no kroz cijeli tjedan, od 10. ožujka do 16. ožujka, više od 1 000 posjetitelja došlo je upoznati se s povijesnim zbivanjima doba koje je obilježilo Požegu.

Pod nazivom “Slobodna Požega u oblacima baruta” realizirana je vođena mini izložba kojom su se posjetitelji Centra mogli upoznati s događajima vezanim uz obilježavanje Dana grada. Posjetitelji su tako imali jedinstveni uvid u povijesna zbivanja toga doba, a kroz zanimljive predmete – sablje, kubure i topovsku kuglu mogli su upoznati tehnologiju razvoja oružja koja se izravno odnosila na promjenu u ratnim taktikama. 

Osim navedenih predmeta, dio vođene mini izložbe bile su i grafike koje su predstavljale izgled Požege za vrijeme osmanske vlasti, ali i nakon oslobođenja Požege od osmanske vlasti. Sadržaj je upotpunjen pripadnicima Gradske straže koji su s replikom topa održali mini predavanje na temu straže u Požegi kroz povijest. Posjetitelji su mogli doživjeti sve predmete koji su se nalazili u vitrinama jer su, uz pripadnike Gradske straže, replike predmeta donijeli i pripadnici Povijesne postrojbe Trenkovi panduri pa je tako doživljaj posjetitelja o navedenoj temi bio veći.