You are currently viewing Ministrica Nataša Tramišak posjetila Požešku kuću

Ministrica Nataša Tramišak posjetila Požešku kuću

  • Reading time:7 mins read

Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i Europskih fondova posjetila je danas Grad Požegu gdje su je dočekali županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnik Požege Željko Glavić. Radni sastanak održao se u Gradskoj kući te se razgovaralo o sljedećim temama:


– Teme sastanka bile su realizacija aktualnih projekta koje Grad Požega ima a vezani su za razdoblje EU fondova 2014 – 2020 godine. Govorilo se također i o projektima financiranim iz državnog proračuna. Grad Požega postao je i grad koji će imati svoj ITU mehanizam tj. svoja sredstva za urbani razvoj grada i rješavanje određenih problema. Početna alokacija iz fondova Europske unije je oko 18 milijuna eura. Poziv je već raspisan, a oni vrijedno već dvije godine rade na pripremi svoje Strategije razvoja zajedeno sa širim područjem oko grada Požege, imaju dobre, kvalitetne projekte i vjerujem da će vrlo brzo povući dostupna sredstva. Kada govorimo o Požeško-slavonskoj županiji, posebna je to županija po privlačenju novca iz EU fondova. Tu je gotovo dvije milijarde kuna ugovorenih sredstava iz fondova i državnog proračuna. To govori o vrijednom radu i trudu, a istaknula bih vrlo dobru suradnju i sa županicom i s gradonačelnikom. Oko 400 milijuna kuna novih projekta je ugovoreno u samo u ove dvije godine na ovom području, projekata koje vidimo da se brzo realiziraju. To dovoljno govori o tome koliko su oni željni i voljni, koliko imaju jasnu viziju za daljnji razvoj ovog područja – kazala je Ministrica Tramišak.


Gradonačelnik Željko Glavić u svojoj izjavi naglasio je da je Grad Požega spreman za ovo projektno razdoblje s važnim kapitalnim projektima koji bi u ovih nekoliko budućih godina trebali značajno utjecati na poboljšanje života u gradu što se tiče mnogih sadržaja.

– Jedan dio projekata je pripremljen do kraja, drugi dio je u tijeku priprema i sigurno ćemo biti spremni onog trenutka kada bude trebalo. Gradski muzej Požega u sklopu projekta Požeške bolete izuzetno je važan projekt za Požegu, projekt koji je izuzetno zahtjevan. Sada smo fazi koja je dobra, muzej je u roh bau fazi gdje su ostali unutarnji završni radovi i nadamo se da ćemo ga završiti najkasnije do kraja sljedeće godine što je i rok za završetak tog projekta. Ono što sigurno mogu već danas reći, ovo će biti jedan od ljepših muzeja u Hrvatskoj kada bude završen – istaknuo je gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

Ministrica je posjetila i Požešku kuću koja je također dio projekta Požeške bolte. S gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem i sa županicom Antonijom Jozić ministrica je obišla sve elemente Centra te se upoznala s novim načinom prezentacije požeške povijesti i tradicije.

Izvor: pozega.hr