You are currently viewing Proglašeni pobjednici natječaja “Moje drago srce” Ogranka Matice hrvatske u Požegi

Proglašeni pobjednici natječaja “Moje drago srce” Ogranka Matice hrvatske u Požegi

  • Reading time:4 mins read

U srijedu, 28. veljače, u Centru za posjetitelje Požeška kuća održano je svečano proglašenje pobjednika natječaja “Moje drago srce” u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi.

U modernom vremenu društvenih mreža i poruka koje stignu za sekundu do osobe kojoj ih šaljemo – učenici su se prepustili pisanju ljubavnih pisama, a sve u sklopu natječaja „Moje drago srce“ kojeg provodi Ogranak Matice hrvatske u Požegi, a putem kojeg biraju najljepše ljubavno pismo.

Na ovogodišnji, četvrti po redu natječaj, pristiglo je 24 pisma, od toga je deset napisano od strane učenika srednjih škola, a četiri su pak napisali učenici osnovnih škola, čiju kreativnost su posebno istaknuli članovi prosudbenoga povjerenstva.

Na početku svečanoga proglašenja pobjednika, održanom u Požeškoj kući, sve okupljene je pozdravila profesorica Anita Katić, predsjednica Ogranka Požega, ukratko ponovivši kako je natječaj pokrenut povodom obilježavanja 351. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, ujedno i obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti koje je prije smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini.

Naglasila je također kako je pismo pomalo zaboravljena forma te bi trebalo dodatno poticati mlade ljude na pisanje pisama, osobito ljubavnih. Upravo iz toga razloga Ogranak je želio potaknuti učenike da se pozabave ovom književnom formom, a s druge strane uključiti mlade u aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Požegi. Pismo Petra Zrinskog pročitao je profesor Miroslav Paulić.

Članovi prosudbenoga povjerenstva koje je vrednovalo pisma bili su profesorice Marijana Ćorluka, Blanka Đimoti Zima i Anita Katić. Profesorica Blanka Đimoti Zima istaknula je da su mladi danas puno vještiji u pisanju sms-poruka, poruka na aplikacijama i društvenim mrežama nego u pisanju pisma. Sami učenici kažu da im pisanje dugih pisama nije niti ušlo u naviku pa se teže izražavaju tom formom. Ipak, ima i onih koji su posebno kreativni u pisanju ljubavnih pisama, a najbolji su u kategoriji osnovnih škola i kategoriji srednjih škola i ove godine nagrađeni slatkim nagradama, knjigom i poklon-bonom.

Današnjem proglašenju pobjednika natječaja Najljepše ljubavno pismo prisustvovao je i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha koji je čestitao svim nagrađenima te dodijelio nagrade. Prisutne je pozdravila i ravnateljica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić.

Proglašena su prva tri najljepša pisma u kategoriji osnovnih i srednjih škola. U kategoriji osnovnih škola treće mjesto osvojila je Marija Šipek iz Osnovne škole Dobriša Cesarić Požega, njezina mentorica je prof. Blanka Đimoti Zima. Drugo mjesto osvojila je Mia Štivić iz Osnovne škole Zdenka Turkovića Kutjevo, njezina mentorica je profesorica Marija John Ament. Prvo mjesto za najljepše ljubavno pismo osvojio je jedini muški sudionik natječaja, Patrik Požega iz Osnovne škole Mladost Jakšić, a njegova mentorica bila je prof. Marijana Benić.

U kategoriji srednjih škola treće mjesto osvojila je Jana Dvoraček iz Gimnazije Požega, njezina mentorica je prof. Duška Galić. Drugo mjesto osvojila je Ena Podobnik iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, a njezin mentor je prof. Miroslav Paulić. Prvo mjesto za najljepše pismo osvojila je Matea Majstorović iz Ekonomske škole u Požegi, a njezina mentorica je prof. Marija Šag Sadilek.

Izvor: rva.hr // fotogalerija